Türkiye Trans Toplumu Yeni Sesini Buldu

Türkiye trans birey olan Michelle, trans olduğunu açıkladıktan sonra ilk işi için reddedilince, davasını mahkemeye taşıyarak adalet aramaya karar verdi.

Türkiye trans birey olan Michelle, trans olduğunu açıkladıktan sonra ilk işi için reddedilince, davasını mahkemeye taşıyarak adalet aramaya karar verdi.
Türkiye Trans Toplumu Yeni Sesini Buldu

Michelle’in hikayesi şimdi Türkiye trans topluluğu tarafından eşitlik ve yasal tanınma için mücadele eden daha büyük bir hareketin parçası haline geldi.

Türkiye’deki LGBT topluluğunun yasal tanınma ve koruma sağlamak için kat etmesi gereken uzun bir yol var gibi görünse de, Michelle’in medyadaki yeni rolü eşitlik mücadelesinde cesur yeni bir cephedir.

Doğuştan erkek olan ancak kendini kadın olarak tanımlayan Michelle, “Halka açılmadan önce bunun tek şansım olduğunu düşünmüştüm” dedi. “Kimsenin beni isteyeceğini düşünmemiştim.”

16 yaşında trans olarak ortaya çıktıktan sonra cinselliğini veya cinsiyet kimliğini kabul etmeyen aile üyeleri ve arkadaşları tarafından taciz edildiğini söyledi.

18 yaşında evden ayrıldıktan sonra, orada çalışırken trans olarak dışarı çıktıktan sonra kovulmadan önce her gün saat 15.00’ten 23.00’e kadar çalıştığı bir hazır giyim fabrikasında iş bulana kadar barınaklarda ve sokaklarda yaşadı.

Gazeteci kısa süre önce 1992’den beri yayında olan ve uzun süredir Türkiye trans hakları konusunda en önde gelen yayınlardan biri olarak kabul edilen Türk LGBT dergisi Gaytürk’ün yazı işleri müdürü olarak atandı.

Sadece bir yazı işleri değil, aynı zamanda organizasyonun bir kolu olduğu için pozisyon büyük bir sorumluluk taşıyor: Planlama ve lojistik de dahil olmak üzere üretimin tüm yönlerini İstanbul’daki merkezlerinde yönetmeyi gerektiriyor.

Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün kapsamında, Michelle Kırıcı’nın İstanbul Fatih Belediyesi LGBTİ Danışma Konseyi üyeliğine atandığını duyurmaktan gurur duyuyoruz.

Bu atama, eşitlik mücadelelerinde yeni bir sayfa açması nedeniyle Türkiye’deki LGBT topluluğu için ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’deki LGBT topluluğunun yasal tanınma ve koruma sağlamak için kat etmesi gereken uzun bir yol var gibi görünse de, Michelle’in medyadaki yeni rolü eşitlik mücadelesinde cesur yeni bir cephedir.

Michelle, LGBTİ Haber’e verdiği röportajda atanmasının önemini şöyle açıkladı: “Bizi anlayan ve neler yaşadığımızı bilen insanlara ihtiyacımız var.” Ayrıca bir LGTB’linin kendini özgürce ifade edebilmesinin ne kadar önemli olduğunu da vurguladı: “Kendimizi açık ve özgürce ifade edebilmek çok önemli.”

Türkiye Trans topluluğu seslerini duyurmanın yeni yollarını buluyor.

On yılı aşkın bir süredir ülkede eşit haklar için mücadele eden trans kadın Michelle, kısa süre önce Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Türkiye’nin en etkili gazetecilerinden biri olarak gösterildi.

The Guardian’a, bu tanınmayı aldıktan sonra “önemli” ve “halk figürü” haline geldiğini hissettiğini söyledi.

Eşcinselliğin hâlâ iki yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suç olarak görüldüğü ve LGBT konularının hiçbir zaman televizyonda veya medyada açıkça tartışılmadığı bir ülkede, Michelle‘in LGBT haklarının savunucusu olarak yeni rolü hem cesur hem de önemlidir. Özellikle birçok insan cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele etmeye devam ederken, Türkiye’de kimliğini kabul etmek için uzun süredir mücadele edenlere umut veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir